MAÜ-ÇÖZMER
  • /
  • Mardin Artuklu Üniversitesi Tarihçesi

Mardin Artuklu Üniversitesi Tarihçesi

MARDİN ARTUKLU ÜNİVERSİTESİ

TARİHÇE

17 Mayıs 2007 tarihinde 5662 Sayılı Kanun  ile kurulan T.C. Mardin Artuklu Üniversitesi, 4000 yıllık bir tarihe dayanan coğrafyada; içinde çeşitli dil, din ve kültürel zenginlikleri barındıran Mardin şehri ve çevresinin sosyal ve kültürel ortamına katkı sunarak, Türkiye’de bulunan Üniversiteler ile Ortadoğu’daki üniversiteler arasında köprü oluşturmayı hedef edinmiştir.

Hilal’in bereketli toprakları üzerinde kurulmuş olan Mardin, Ortadoğu’nun bütün medeni mirasıyla zenginleşmiş; her rengin, her sesin kendisine  yer bulabildiği kadim kültüre sahip bir medeniyetler şehridir. Tarihte  üstlendiği bilimsel ve kültürel rol ile Ümmü’l- Ulum(ilimler anası)ve Medinetu’l-Maarif(Bilgi Şehri) unvanları ile bilinen Nusaybin’de Nusaybinli Mor Yakup tarafından  ilk Hıristiyan- Süryani Akademisi açılmıştır.

Nusaybin’de bulunan Mor Yakup Manastırı, felsefe, mantık, edebiyat, geometri, astronomi, tıp ve hukuk eğitimlerinin verildiği dünyanın ilk eğitim üniversitesi olma özelliğine sahiptir.

Nisibis Akademia (Nusaybin Akademisi), Deyrulzafaran, Kasımiye, Zinciriye ve büyük mekteplerin ilim ve irfan mirası Mardin Artuklu Üniversitesi’nde yeniden can bulmuştur.

Sanat fikrinin beşeriyete yeteceği çok sayıda cami kilise ve manastır, kendi mabedinde bilgi yumaklarını teker teker çözmüş ve ördüğü ilim hırkasını bu şehirde giydirmeye başlamıştır. 

Böylesi bir şehrin ilim yuvası olan Mardin Artuklu Üniversitesi, bu kimliğini tarih boyunca sürdürerek tıpkı mazisinde olduğu gibi alimler yetiştirmeye, rüzgârı karşısına alarak bu şehri şahlandırmaya devam edecektir.

20007 Kuruluş kanunu ile birlikte Üniversite’de  Fen- Edebiyat Fakültesi, Güzel Sanatlar Fakültesi, Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi, Devlet Konservatuarı, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Fen Bilimleri Enstitüsü ile Sağlık Yüksekokulu, Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu, Mardin  Meslek Yüksekokulu ile Midyat Meslek Yüksekokulu kurulmuştur.

05 Şubat 2010 tarihinde Fen- Edebiyat Fakültesi, Fen Fakültesi ve Edebiyat Fakültesi olarak ikiye ayrılmıştır. 

Mevcut olan  akademik birimlere; 10 Aralık 2009 tarihinde Türkiye’de Yaşayan Diller Enstitüsü, 01 Şubat 2010 tarihinde Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu ile  İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, 29 Temmuz 2010 tarihinde Kızıltepe Meslek Yüksekokulu, 2011 yılında İlahiyat Bilimleri Fakültesi ile Nusaybin Meslek Yüksekokulu, 27 Ağustos 2015 tarihinde  Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu (BESYO), 8 Nisan 2016  tarihinde Yabancı Diller Yüksekokulu, 22 Haziran 2017 tarihinde Savur Meslek Yüksekokulu ve 11 Ocak 2018 tarihinde Derik Meslek Yüksekokulu eklenmiştir.

Mevcut olan birimlerimizden; İlahiyat Bilimleri Fakültesi’nin ismi 8 Nisan 2016 tarihinde İslami İlimler Fakültesi olarak değiştirilmiştir.

Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu  14 Haziran 2018 tarihinde Turizm Fakültesine, Sağlık Yüksekokulu ise 18 Nisan 2019 tarihinde Sağlık Fakültesi’ne dönüştürülmüştür.

Mardin Artuklu Üniversitesi; Mardin  şehir merkezine 5 km mesafede bulunan Mardin Artuklu  Kampüsü, 7 km mesafede bulunan İstasyon Yerleşkesi, Antik Mardin’de yer alan Mimarlık Fakültesi ve Mardin’in 6  ilçesinde bulunan Meslek Yüksekokulları  ile toplamda 12.647 öğrenciye öğrenim imkanı sunmaktadır.

Türkiye’nin ekonomik, kültürel ve sosyal açıdan en gelişmiş kentleri arasında yer alan ve  bir çok medeniyetlere ev sahipliği yapmış mozaik kültür  yapısı ile huzurlu ve hoşgörülü bir şehir olan Mardin, ideal bir öğrenci kenti olma potansiyeli ile dikkat çekmektedir. 

Üniversitenin tüm yerleşkelerinin il merkezine yakınlığı ve bu yerleşkelerin tamamına yeterli sıklıkta toplu ulaşım imkânının bulunması öğrencilere büyük kolaylık sağlamaktadır. 

Mardin Artuklu Üniversitesi Hakkında 

Mezopotamya’nın en eski yerleşim yerlerinden biri olan Mardin  ilinde kurulan Mardin Artuklu Üniversitesi, Türkiye’nin genç ve gelişmekte olan üniversiteleri arasında yer almaktadır. Bugün  itibari ile Mardin Artuklu Üniversitesi, öğrenim, araştırma ve uygulama faaliyetlerini; 8 Fakülte, 2 Yüksekokul, 8 Meslek Yüksekokulu, 3 Enstitü, 1 Devlet Konservatuarı, 11 Araştırma ve Uygulama Merkezi  ve 15 Koordinatörlük  ile yürütmektedir. 13.000’e yakın  öğrenciyi geleceğe hazırlayan Mardin Artuklu  Üniversitesi, dinamik akademik kadrosu ve hızlı gelişimi ile dikkat çekmektedir. 

‘Türkiye’de Yaşayan Diller Enstitüsü’nü bünyesinde bulundurma ayrıcalığına sahip  olan Mardin Artuklu Üniversitesi farklı dillerde eğitim veren  yeni fakülte ve bölümlerin kurulmasını sağlayarak dil ağırlıklı tematik bir üniversite olma kararlılığında ilerlemektedir.

Stratejik hedef çıtasını sürekli zirveye yerleştiren Mardin Artuklu Üniversitesi oluşturduğu vizyonu ile bölgede örnek teşkil eden girişimlere imza atmaktadır.
Bu girişimlerin başında daha spesifik bir alana odaklanarak Türkiye’nin ilk ve tek Kültür Turizmi İhtisas Üniversitesi olma hedefini gerçekleştirmektedir.

Mardin Artuklu Üniversitesi, öğrencilere akademik deneyim kazandırmanın yanı sıra sosyal, kültürel ve sportif alanlarda da kendilerini geliştirmelerini sağlayacak olanaklar sunmaktadır.

Sosyal Olanaklar

Mardin’in Artuklu Semtinde konuşlanmış olan Mardin Artuklu Üniversitesi Merkezi Kampüs Yerleşkesinde  öğrencilerin sosyal ve kültürel faaliyetlerini gerçekleştirebilmeleri için; futbol, basketbol, voleybol ve koşu pisti gibi  açık spor alanları, kültür  merkezi, açık tiyatro  sahnesi, 1000 kişilik Merkezi yemekhane ve çarşı, Yarı Olimpik Yüzme Havuzu  ve Fitness Salonu, Profesyonel Bisiklet Parkuru, 7/24 Hizmet veren Donanımlı Kütüphane, Butik Mağaza, kantinler ve kafeteryalar yer almaktadır. 

Ayrıca sosyal açıdan kendilerini geliştirmek, sahip oldukları hobileri devam ettirmek isteyen öğrenciler spor, sanat ve çeşitli dallarda kurdukları öğrenci kulüpleri ile yetenek ve becerilerini sergileme imkânı bulmaktadırlar.

Üniversitede her yıl düzenlenen bahar şenlikleri kapsamında; konserler, tiyatro gösterileri, festivaller, konferanslar, seminerler gibi bir çok etkinlik düzenlenmektedir.

Burs imkânları 

Her yıl Mardin Artuklu Üniversitesi bünyesinde öğrenim gören belirli sayıdaki  öğrencilere Yükseköğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu tarafından burs sağlanmaktadır. Mardin  Şehrinde bulunan hayırsever işadamları tarafından, tespit edilen başarılı öğrencilere de karşılıksız burslar verilmektedir.

Her yıl üniversitenin bütçe imkânları çerçevesinde maddi durumu zayıf olan öğrencilere yemek bursu verilmektedir. Yemek bursu kazanan öğrenciler kartlı geçiş sistemi sayesinde konforlu hizmet almaktadırlar.

Mardin Eğitim Vakfı (MARSEV) tarafından, gönüllü sivil halk ve üniversite personelleri tarafından durumu olmayan öğrencilere karşılıksız burs sağlanmaktadır. 

Öğrenci Yaşamı

Öğrenciler boş zamanlarını değerlendirmek ve kendilerini geliştirmek için üniversite bünyesinde kurulmuş olan spor takımlarında yer alabilmektedir. 38 Aktif öğrenci kulübü bulunan üniversitede öğrenciler pek çok alanda hobilerini uygulama imkânı bulabilmektedirler.

Mardin Artuklu Üniversitesi’nin genç bir üniversite olmasının avantajı olarak yeni kulüplerin sayısı sürekli artmaktadır. Ayrıca öğrenciler Mardin’in hoşgörülü yapısı ve yaşam maliyetlerinin düşüklüğü sayesinde,  ilde rahat bir öğrencilik yaşamı sürebilmektedir. 

Mardin Artuklu Üniversitesi 
Akademik Öğretimde Hizmet Veren Yerleşke ve Birimler

İstasyon Kampüsü:
    Mardin Meslek Yüksekokulu
    Kızıltepe Meslek Yüksekokulu

Merkezi Artuklu Kampüsü:
    İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi
    Sağlık Bilimleri Fakültesi
    Edebiyat Fakültesi
    Güzel Sanatlar Fakültesi
    İslami İlimler Fakültesi
    Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
    Yaşayan Diller Enstitüsü
    Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu
    Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu
    Devlet Konservatuarı
    Merkezi Laboratuvar

Antik Mardin Kampüsü:

    Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi
    Fen Fakültesi
    Nusaybin Meslek Yüksekokulu
    Yabancı Diller Meslek Yüksekokulu

İlçelerde Bulunan Meslek Yüksekokulları:
    İstasyon semti (Kızıltepe MYO, Mardin MYO) 
    Midyat İlçesi, Midyat Meslek Yüksekokulu
    Ömerli ilçesi, Ömerli Meslek Yüksekokulu
    Savur ilçesi,  Savur Meslek Yüksekokulu
    Kabala İlçesi, Turizm Fakültesi
    Derik İlçesi,  Derik MYO

REKTÖRLÜĞE BAĞLI BİRİMLER
    Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi Bölümü
    Türk Dili Bölümü

UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZLERİ
    Anlaşmazlık Çözümü Ve Birlikte Yaşama Kültürü Uygulama Ve Araştırma Merkezi
    Uzaktan Öğretim Uygulama Ve Araştırma Merkezi
    Kariyer Geliştirme Ve Araştırma Merkezi
    Türkçe Öğrenim  Ve Araştırma  Merkezi
    Tohum Biyolojisi Ve Genetik Araştırma Merkezi
    Okul Öncesi Eğitimi Uygulama Ve Araştırma Merkezi 
    Kudüs ve Filistin Araştırmaları Merkezi
    Mardin Araştırma ve Uygulama Merkezi
    Göç Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürlüğü
    Kadın ve Aile Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi
    Merkezi Araştırma Lab. Uygulama ve Araştırma Merkezi 
    Sürekli Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi 
   Türkçe ve  Yabancı Dil  Öğr. Uygulama ve Araştırma Merkezi(TÖMER)

 

 

T.C. Mardin Artuklu Üniversitesi Rektörlüğü